van Steenis nv

Van dansvloer tot werkvloer in 7 wetten

Dansen als metafoor voor arbeidssituaties? De wetten van de dans vertaald naar de arbeidssituatie.

Sinds twee jaar dans ik met een externe danspartner. Zij is tien jaar ouder en is een ex-wedstrijddanseres. En ze legt de zweep erop! Maar ik leid! En zij volgt… ondertussen met veel genoegen… omdat ik in die tijd heel goed heb leren leiding geven…

De metafoor van de dans kunnen hanteren in concrete arbeidssituaties is een manier om innoverend te handelen. En het werkt! Zowel voor leidinggevenden als voor medewerkers. Hoe? Spreek de dansers (i.e. medewerkers / collega’s) in uw bedrijf aan. Laat hen proeven van uw strategie. Sta open voor wat hen bezielt. Communiceer met respect. Creëer een verstandhouding van gelijkwaardigheid en win elkaars vertrouwen. Succes verzekerd!

Danswet 1: Respecteer steeds “De 80/20 Regel”: De heer komt 80% dichter bij de dame en de dame legt op eigen initiatief de resterende 20% af. Anders zou het agressief zijn.

Danswet 2: “De heer leidt. De dame bepaalt de afstand.”

Danswet 3: “Dans met verschillende partners”

Op de dansvloer: Elke danspartner heeft zijn/haar typische persoonlijkheidskenmerken. Vriendelijk of eerder koel, introvert of extravert. De eerste indrukken zijn cruciaal voor het verder verloop van de dans. De tijd nemen om elkaar te ontmoeten, is een invitatie om de partner aan te voelen. Een danser kan op deze uitnodiging ingaan of niet. Het wisselen van danspartner geeft inzicht in de grote verschillen in persoonlijkheden.

Op de werkvloer: U hebt oog en oor voor de verschillende persoonlijkheden in uw bedrijf? U creëert kansen om te innoveren. U kunt signalen uitzenden en ontvangen én u kunt signalen interpreteren? U hebt een mooie basis om samen stappen te zetten in de gewenste richting. U wisselt regelmatig van partner? U blijft alert. U besteedt aandacht aan interactie met uw markt, uw klanten en uw medewerkers en u neemt de tijd om elkaar aan te voelen? U schept opportuniteiten. “De belangrijkste stap is die stap die nog niet is gezet.”

Danswet 4: “Stel je inviterend op”

Op de dansvloer: Elke danser heeft zijn/haar rol: de leider inviteert, de volger volgt. Volgt de volger slaafs, dan stopt het leerproces. Beide partners kunnen slechts groeien in hun dans als ze elkaar als gelijkwaardig zien. Zoniet vindt de leider wellicht dat hij goed danst en gemotiveerd is en ziet hij het slaafs volgen van de volger als een gebrek aan talent of goesting.

Op de werkvloer: U stelt zich inviterend op tegenover uw medewerkers? Zij voelen zich gewaardeerd! U stuurt te fel? U lokt protest en weerstand uit bij de anderen! U kiest voor een gelijkwaardige, volwassen relatie met uw medewerkers en collega’s? U bouwt een lerende organisatie uit! U kunt signalen uitzenden als een invitatie? U creëert vrijheid voor de anderen! U kunt signalen ontvangen en interpreteren? U voelt zich vrij om de uitnodiging te aanvaarden of niet! “Elke stap is een stap. Er bestaan geen verkeerde stappen.”

Danswet 5: “Kies je momentum met bezieling”

Op de dansvloer: Prestatiegerichte dansers versus procesgerichte dansers: een wereld van verschil. Procesgerichte dansers genieten ervan om met een minimum aantal passen een creatieve dans neer te zetten. Prestatiegerichte dansers leren zoveel mogelijk passen, variaties en trucs. Plezier, beleving en bezieling riskeren achterwege te blijven. Tango dansen is niet een nummertje opvoeren. Wie op het juiste ‘momentum’ op de juiste plaats de juiste pas aangeeft of zet, beheerst de kunst van het tangodansen.

Op de werkvloer: U bent een procesgerichte medewerker? U hebt minder last van stress en houdt het langer vol. U zet goeie prestaties neer omdat u niet alleen gefocust bent op resultaten. U voelt vlekkeloos aan als uw collega een nummertje opvoert tijdens een vergadering? U reageert alert en plant uw interventie op het juiste moment. U stelt de juiste vraag op het juiste moment? U bent gericht op echte samenwerking. U geeft een richting aan of zet een pas? U inviteert uw collega’s/medewerkers om samen met u een choreografie neer te zetten en mooie resultaten te creëren. “De eerste stap is geven en nemen.”

Danswet 6: “Communiceer eenduidig”

Op de dansvloer: Tango dansen in z’n zuiverste vorm is naast elkaar wandelen, naar elkaar toestappen, mekaar ontwijken, mekaar opzoeken en verleiden. Dansers kunnen elkaars hand vasthouden, elkaar stevig omarmen of alleen op zoek gaan naar elkaars aanwezigheid. Kortom communicatie. Naarmate het vertrouwen groeit, kunnen dansers duidelijke of vage signalen uitsturen. De leider leidt en geeft op een glasheldere manier aan welke richting hij uit wil. Twijfelt hij, dan sleurt hij z’n partner mee in die twijfel en onduidelijkheid.

Op de werkvloer: U communiceert wel of niet? Alles is communicatie. Ook het niet-communiceren. Uw lichaamstaal geeft aan dat u niet in communicatie bent? Een glasheldere boodschap. U staat stil bij wat u beweegt en in een bepaalde richting doet gaan? U stuurt signalen uit en zult er ook ontvangen. U communiceert uw volgende stap? Het wederzijds vertrouwen met uw medewerkers/collega’s groeit. “Elk stap is een signaal. Elke beweging is communicatie.”

Danswet 7: “Zoek en vind evenwicht en verleg je grenzen”

Op de dansvloer: Het dansen start vanuit een evenwichtspositie. De danser brengt zijn danspartner eerst uit evenwicht en stuurt vervolgens naar een nieuw punt van rust en stabiliteit. Beide danspartners kunnen samen of afwisselend zoeken naar evenwicht en dat evenwicht telkens opnieuw uit balans brengen. De kracht bestaat erin om grenzen te verleggen en systematisch te zoeken naar evenwichten.

Op de werkvloer: U zoekt naar een duidelijk startpunt bij het vooropstellen van uw doelstellingen? U leeft zich in de positie van uw medewerkers in om op dezelfde golflengte te komen. U bent een aanspreekpunt voor uw medewerkers? U verkent grenzen en tast de grenzen van uw partners af. U staat open voor een harmonische samenwerking. U spreekt uw medewerkers aan op hun emoties? U kunt hen bezielen en inspireren. U creëert een geïntegreerde betrokkenheid. U neemt de tijd om stil te staan en evenwicht te zoeken? U zet overtuigend die pas die uw richting aangeeft. U bent klaar om te innoveren. U hebt een duidelijk referentiekader? In conflictsituaties kunt u terugvallen op overeenkomsten en gemeenschappelijke noemers. “Elke stap is een invitatie om grenzen te verleggen en evenwicht te vinden.”