van Steenis nv

Never conform to the norm.

Wat ons overkomt, hebben we vaak zelf veroorzaakt. Een cliënt jammerde over het vertrek van een medewerker: “Weggekocht door een concurrent. Zij boden hem een grotere wagen en een Visa Gold Card.” Zijn reactie: “Het wordt tijd dat wij onze incentives optrekken en ook van die franjes bieden.” Ik waarschuwde hem: “Doe dat nou niet, want daardoor trek je juist het soort mensen aan dat daarop kickt en dat op hun beurt zal vertrekken zodra een van je concurrenten meer biedt. Onthoud: Easy come, easy go.” Ik vrees echter dat ik hem niet heb overtuigd. Mensen veranderen niet zo gauw. Sommigen veranderen zelfs nooit.

Managers selecteren medewerkers die ze aankunnen, mensen die vlot uitvoeren wat hen wordt gevraagd. Zonder mopperen en vooral zonder commentaar. “Eindelijk iemand die gewoon doet wat ‘m wordt gevraagd!” Op zich niet gek, maar wat onze goedbedoelende manager daardoor creëert, is een select clubje dat denkt zoals hij en hem bijgevolg zelden kritiek zal geven. Zijn ideeën onbetwist laten, maar evenmin op een gezonde manier in vraag stellen. Zijn voorstellen worden vanaf nu kritiekloos in de praktijk omgezet, met alle gevolgen van dien. Dure fans, als je het mij vraagt. Zelfverheerlijking op kosten van de firma. En weer een goedbedoelende manager die zijn eigen problemen veroorzaakt…

Een klant van ons zei ooit: “Vrouwen die bij ons promotie willen maken, moeten krengen zijn.” Ik heb vorig jaar nog bij van Steenis nv twee “krengen” aangeworven. Twee assertieve dames met hun eigen ideetjes. Omdat ik hoop dat ik door hen zodanig zal worden uitgedaagd in mijn ideeën dat deze alle praktijktoetsen zullen hebben doorstaan voordat we ze loslaten op onze klanten.

Om dezelfde reden raden wij onze wervings- & selectieklanten aan om bij twijfel over de motivatie van externe kandidaten te wachten tot die kandidaten zelf terugbellen. Ondanks de begrijpelijke druk om een goede kandidaat snel te laten tekenen, veroorzaak je je eigen problemen door iemand de functie te “verkopen”. Het keert zich uiteindelijk tegen je.

Hou in deze woelige tijden vooral vast aan je principes en hoge maatstaven:

“Whatever you do, don’t lower your standards. Never conform to the norm.”

Zeg dat van Steenis het gezegd heeft.

Patrick J.A. van Steenis, Ph.D.
Gedelegeerd Bestuurder
van Steenis nv