van Steenis nv

20 Barrières om (je) gedrag te veranderen

Gezien we vaak in contact komen met de nood of de opdracht om onszelf of anderen te ontwikkelen, ben ik op zoek gegaan naar de redenen wat maakt dat het voor sommigen zo moeilijk maakt om in beweging te komen. Zo ontdekte ik twintig barrières die ervoor zorgen dat het veranderen van gedrag niet zo evident is:

  1. Een eerste spreekt voor zich: De motivatie of de nood om de verandering toe te laten of te kiezen voor de 2.0 versie van jezelf. Indien dit niet aanwezig is, lijkt het me evident dat de verandering geen kans maakt tot slagen.
  2. Het vertrouwen in jezelf dat jij in staat bent om de gewenste verandering ook daadwerkelijk te realiseren.
  3. Hoe belangrijk is de verandering en voor wie? Indien de “win” niet duidelijk of groot genoeg is, zal het gewenst gedrag zich ook traag of niet manifesteren.
  4. Het moment of de timing kan als barrière misschien eenvoudig klinken en toch zien we dat het belang ervan dikwijls onderschat wordt. Mensen kunnen jaren inspanningen leveren, maar als de tijd het niet toelaat, lukt het vaak ook niet om een duurzame verandering teweeg te brengen.
  5. Het begrijpen van de verandering of beter gezegd: “Hoe zou het nieuwe gedrag er kunnen uit zien?” blijkt ook vaak heel moeilijk te beantwoorden tijdens coachinggesprekken.
  6. De laatste jaren stellen we ook vast dat het onthouden van het doel of de focus eveneens heel erg een grote rol speelt in hoe een nieuw gedrag zich kan manifesteren. “Hoe deed ik het nu ook weer goed of fout?” maakt dat het soms op de achtergrond verzeild geraakt en we blijven meevaren op de dagelijkse routine.
  7. “Wat dien ik effectief te doen in het kader van mijn nieuw of gewenst gedrag? Plan ik mijn acties voldoende grondig en wie in mijn omgeving kan ik erbij betrekken?” Het “wat” en het “hoe” is hier van belang.
  8. “Hoe zit het met de specifieke datum en volgorde van de acties zodat mijn plan in uitvoering kan komen. Het inroosteren van mijn nieuw gedrag. Hoe ga ik om met onvoorziene omstandigheden?” Hier is duidelijk het “wanneer” waarover nagedacht dient te worden.
  9. Zoals bij planning reeds vermeld, is ondersteuning van de omgeving een heel krachtig deel van verandering. We hebben het dan vooral over de manager, partner en soms zelfs ook kinderen, medewerkers, collega’s, vrienden, familieleden…
  10. “Hoe kijk ik naar mezelf? Mijn zelfbeeld vandaag, hoe ziet dat eruit? Eerder iemand die het waard is, sterk genoeg is, niet perfect is, maar wel veel zin heeft? Of zie ik mezelf als een “tsjoolder” zoals Wannes Cappelle van het Zesde metaal het zingt in zijn lied “Lore”?”
  11. “Is mijn glas eerder halfleeg of halfvol? Is negatief denken mijn natuur of net niet? Zie ik vooral de risico’s en valkuilen waarom het allemaal toch niet zal lukken?”
  12. “Mijn overtuigingen, hoe zit het daarmee? Als ik faal in dit experiment, ben ik zoals altijd de grote pineut? Of ben ik dan zoals de meesten klaar om weer rechtop te krabbelen en klaar te staan voor het volgend experiment? Zullen mijn overtuigingen me eerder helpen of verhinderen in het bereiken van mijn doel?”
  13. “Hoe sta ik ‘s morgens op: als een zonnetje met veel goesting of is mijn attitude en mindset eerder grijs van kleur?”
  14. “Zoek ik vooral de tekorten in de oplossingen of zie ik vooral de mogelijkheden en kwaliteiten van de oplossingen en zien we straks wel wat de aandachtspunten zijn per oplossing?”
  15. “Hoe zit het bij mij met de kracht van de gewoonte; kan ik die doorbreken? Hoeveel discipline vraagt dit van mij of vormt dit geen enkele moeite?” Het is bekend dat discipline komt door oefening, herhaling & training.
  16. We hadden het eerder al over motivatie, maar hoe zit het met je wilskracht? Ik hoor het veel mensen dagelijks zeggen: “Als je het echt graag wil, zal het je zeker lukken!”. Scoor je eerder 4 of 8 op 10 op wilskracht? Wanneer had je heel veel wilskracht en waar heeft het je gebracht?
  17. Gezien we de mens holistisch en systemisch benaderen, is het ook belangrijk eens te kijken hoe het met je energieniveau zit momenteel. Ben je opgeladen of niet?
  18. Wat zijn je angsten? Zijn zij jouw drijfveren om in beweging te komen of verlammen ze jou dagelijks? Denk je eraan dat je nieuw gedrag niet zal gezien worden? Of vrees je dat jouw nieuwe versie het toch ook niet zal maken?
  19. Hoe zit het met je vrienden, c.q. partner? Zijn zij degenen die luisteren en jou motiveren en inspireren? Of ligt dit eerder moeilijk?
  20. Ben je aan het herstellen van een burn-out of heb je je grens bereikt en weet je dat je dicht bij een time-out staat? Dit is duidelijk een hoge barrière om jouw gedrag in verandering te brengen gezien jouw lichaam eerst de nodige spanning dient los te laten alvorens je jouw geest terug kan aanspreken om naar je gedrag te kijken.

Deze 20 barrières zijn ons allen meer of minder bekend. En toch is het even schrikken dat dit allemaal meespeelt in verandering van gedrag.

Hoe we deze barrières bij jou of jouw mensen kunnen herkennen, erkennen en vervolgens onze gewenste verandering ingaan, is de opzet van onze eerste sessie samen.