DOUGLAS McGREGOR over De Menselijke Kant van het Ondernemen [1]
“Uit dit alles is de eerste duidelijke erkenning voortgevloeid van een onafwendbaar feit: we kunnen mensen niet met succes dwingen om te werken voor managementobjectieven. De oude opvatting dat mensen om het even welk werd doen omdat ze ertoe gedwongen worden door dreiging of intimidatie, of door de gecamoufleerde autoritaire, paternalistische methodes, lijdt al 25 jaar aan een slepende ziekte die haar uiteindelijk fataal zal worden. Ik denk dat ze over een decennium ook echt uitgeroeid zal zijn.”
Douglas McGregor bedacht de termen Theorie X en Theorie Y om een reeks beweringen of veronderstellingen te beschrijven die managers ontwikkelden over mensen en hun capaciteiten en mogelijkheden. Hij baseerde zich heel sterk op het werk van de befaamde psycholoog Abraham Maslow en stoelde een groot deel van de beroemde X en Y op de motivatietheorie van Maslow.
Douglas McGregor schreef er een bestseller over, “De menselijke kant van het ondernemen” (The Human Side of Enterprise). Van die dag af, ging het grote debat van start tussen Douglas McGregor en Abraham Maslow. Tot aan hun dood zetten zij elke leider aan om in de spiegel te kijken en zijn vooroordelen in vraag te stellen. Hoewel hun vragen reeds enkele decennia oud zijn, lijken ze perfect geschikt voor de nieuwe werkwereld van vandaag.
. Gelooft u dat mensen te vertrouwen zijn?
. Gelooft u dat mensen op zoek gaan naar vormen van verantwoordelijkheid?
. Gelooft u dat mensen van nature willen leren?
. Gelooft u dat mensen betekenis willen geven aan hun werk?
. Gelooft u dat mensen zich niet verzetten tegen verandering maar dat ze zich verzetten tegen veranderd worden?
. Gelooft u dat mensen liever werken dan niets te doen?
Onze antwoorden op deze vragen vormen de basis van onze vooroordelen over mensen. In het originele essay van McGregor over het opbouwen van de menselijke kant van het ondernemen zit veel van de wijsheid die we vandaag zoeken in onze poging om organisaties uit te bouwen die klaar zijn voor snelle veranderingen, technologische vernieuwing en innovatie.
[1] Voor het eerst gepubliceerd in Adventure in Thought and Action, Proceedings of the Fifth Anniversary Convocation of the School of Industrial Management, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, 9 april 1957. Cambridge, Mass.: M.I.T. School of Industrial Management, 1957; en herdrukt in The Management Review, 1957, 46, Nr. 11, 22-28.